×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 42
hétfő, 27 január 2014 17:27

Tájékoztató lakossági adatgyűjtésekről, 2014

 
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek
 
A háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek célja, hogy valós, megbízható adatokat szolgáltasson a lakosság különböző társadalmi-gazdasági rétegeinek fogyasztási szerkezetéről, lakáshelyzetéről, a háztartás tagjainak demográfiai jellemzőiről.
A felkért háztartások egy hónapon keresztül összeírónk segítségével naplószerűen vezetik kiadásaikat.
Ezek a háztartás-statisztikai adatok a fogyasztói árindex-, létminimum-, és GDP számításokhoz, valamint a nemzetközi összehasonlításokhoz elengedhetetlenül szükségesek.
 
Munkaerő-felmérés
 
A munkaerő-felmérés célja összességében a foglalkoztatottság és a munkanélküliség folyamatos megfigyelése, ezek jellemzőinek feltérképezése. A felmérés a munkaerő-piaci helyzet mélyreható megismerését szolgálja, mint például, hogy hányan dolgoznak a gazdasági élet különböző területein, általában mennyi időt töltenek munkavégzéssel, hányan keresnek, de nem találnak munkát, hányan szeretnének még dolgozni, és erre képzettségük, családi kötöttségeik alapján milyen esélyük van. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre csak közvetlenül a lakossághoz fordulva kaphatunk választ.
Egy felkért háztartást hat egymást követő negyedévben keresi meg összeírónk.
 
A lakosság utazási szokásai
 
A felvétel célja a lakosság utazási szokásainak, igényeinek, turisztikai keresletének vizsgálata. Az adatgyűjtésben közreműködő háztartásokat nyolc egymást követő negyedévben kérjük fel válaszadásra, amikor arról kérdezzük őket, hogy az elmúlt három hónapban tettek-e többnapos utazást. Ha igen, akkor az utazás körülményeiről következnek kérdések: az utazás okáról, földrajzi céljáról, a használt közlekedési eszközökről, az igénybevett szálláshelyekről. Ha nem utaztak az elmúlt időszakban, az iránt érdeklődünk, melyek voltak azok a körülmények, amelyek ezt nem tették lehetővé. A kapott információk a lakosság, az idegenforgalom területén működő vállalkozások, a nemzetközi szervezetek adatigényeinek kielégítését, a turizmuspolitika formálóinak munkáját nagyban segítik.
 
Mindhárom adatfelvételben való részvétel önkéntes, ugyanakkor nagy jelentőségű, hogy a háztartások minden típusa megjelenjen a statisztikai adatokban, így kaphatunk valós képet a lakosság életkörülményeiről, munkaerő-piaci helyzetéről, illetve turisztikai szokásairól.
A háztartások véletlen mintavétellel kerülnek kiválasztásra az ország különböző településein, ez biztosítja, hogy az adatok jól reprezentálják a teljes lakosságot.
Az adatfelvételek minden fázisában szigorúan ügyelünk a személyes adatok védelmére, az adatfeldolgozás után kizárólag összesítve, beazonosításra alkalmatlan módon jelentetjük meg az eredményeket.
 
Kérjük, amennyiben fényképes igazolvánnyal ellátott összeírónk éppen Önt keresi fel a fenti adatgyűjtések egyike céljából, legyen segítségünkre, válaszoljon kérdőíveinkre, hogy megbízható, pontos adatokat tudjon a KSH a felhasználók részére biztosítani.
 
 
Központi Statisztikai Hivatal
Veszprémi főosztály
 
 
 
Megjelent: 2166 alkalommal
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ajánló


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ModBMK2Helper has a deprecated constructor in /home/pan10000/honlapok/tapolca.hu/regi/modules/mod_bm_slider_for_k2/helper.php on line 23

SFbBox by diaita