×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 42
csütörtök, 13 március 2014 21:21

Tapolca, a Befogadó VárosIdén első alkalommal, ma délelőtt adták át a Parlamentben a "Befogadó település" kitüntető címet, amelyet a Feszt (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) ítél oda azoknak a városoknak, akik sokat tesznek a fogyatékkal élőkért.

fotó: MTI
A díjat a rendezvény fővédnöke, Kövér László házelnök adta át Dunakeszi, Budaörs és Tapolca polgármestereinek. A tapolcai delegációt Császár László Polgármester vezette, aki elmondta, hogy a díj ösztönzi a települést arra, hogy a jövőben még inkább odafigyeljenek a fogyatékkal élő emberekre. Megköszönte Horváthné Somogyi Ildikónak, az ÉFOÉSZ alelnökének, hogy tevékenyen segíti az önkormányzat ilyen irányú munkáját. Ennek eredményeképpen jöhetett létre az egyelőre csak Tapolcán működő Kulcs Program, amely három fogyatékos fiatalt készített fel és vezetett be az önálló életbe.

A rendezvényen egy filmmel mutatkozott be Tapolca az alábbi szöveggel:


„Nem baj, hogy nem vagyunk egyformák, talán unalmas is lenne a világ, ha mindenben egyetértenénk. Ahogy magamat szeretem, téged is úgy fogadlak el. Gyökereink összeérnek a föld mélyén, s a nap is ugyanúgy simogatja szirmainkat.”  (Simon András grafikusművész)

Ezt vallja Tapolca, ez a Balaton-felvidéki kisváros a toleranciáról, a befogadásról és az elfogadásról. Önkormányzatunk célja, hogy támogassa az esélyteremtő programokat, településünk hátrányos helyzetű csoportjainak érdekében.  A fogyatékossággal élők társadalmi befogadása számunkra ugyanúgy fontos, mint a gyerekeké, nőké, romáké vagy az időseké.  Tapolca Városa rendelkezik esélyegyenlőségi programmal, ami elemzi a helyi hátrányos helyzetű csoportok helyzetét és meghatározza az érdekükben megfogalmazott, elérni kívánt célokat. Ebben a munkában igazi összefogás tapasztalható meg a város nem önkormányzati fenntartású intézményeivel, civil szervezeteivel. Velük együtt igyekszünk érvényre juttatni az esélyegyenlőség eszméjét a társadalmi élet minden területén.
Az elmúlt tíz esztendőben nagy számban sikerült olyan beruházásokat végrehajtani, amelyek az esélyegyenlőségi célcsoportok számára is igen hasznosak, különösen pedig a mozgássérültek számára azok, hiszen az addig számukra megközelíthetetlen épületek akadálymentesítetté váltak. Velük együtt mindezek haszonélvezői lettek az idős emberek, kisgyermekes és babakocsival közlekedő szülők is. Ma már nem gond számukra a bejutás a pályázati támogatással és önkormányzati saját erőből felújított Ringató bölcsődébe, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolába, a Wass Albert Könyvtárba, a Belvárosi Irodaházba, a Tamási Áron Művelődési Központba, az Önkormányzati Közös Hivatalba, a Járási Kormányhivatalba, a Földhivatalba, a Csermák József Rendezvénycsarnokba, vagy a Városi Moziba sem. A fizikai akadálymentességen túl a legtöbb helyen megvalósult az infokommunikációs akadálymentesség is.
Nagy hangsúlyt fektet a város a kisgyermekek, különösen a hátrányos helyzetű gyermekek bölcsődei elhelyezésére. Felvételnél előnyt élveznek az egyedülálló szülők, a családban 3 vagy több gyermeket nevelők, a családgondozásban részesülők, a nem megfelelő fejlettségű gyermekek, a beteg szülők vagy nagyszülők által nevelt kisgyermekek. Az idősek érdekében többféle szolgáltatást nyújt a város a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet keretein belül. Ilyen az étkeztetés házhozszállítással, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszer kiépítése, az idősek nappali ellátása, az idősek klubja. De ennek az intézménynek a feladata a hajléktalanok átmeneti szállásának működtetése is, amelynek felújítása és férőhely bővítése jelenleg is folyamatban van.
A fogyatékkal élő emberek a munkavállalók egyik leghátrányosabb helyzetű csoportja. AZ ÉFOÉSZ Tapolcai Közhasznú Egyesület a térségben élen jár a fogyatékkal élők foglalkoztatásában. Az általuk biztosított munkahelyen megváltozott munkaképességű, látás-, hallás-, értelmi-, és mozgássérült emberek is dolgoznak. Sokak számára igazi kincs az egyesület által biztosított „Segítünk” Támogató Szolgálat, amely nem jelent mást, mint a fogyatékkal élők saját lakókörnyezetükben történő segítését.
Igazi kuriózum a Tapolcán megvalósított Kulcs program, amely mára sikertörténet lett. Három értelmi fogyatékos fiatalt segített önkormányzatunk olyan módon, hogy lakást biztosított számukra, hogy mentoraik felügyelete mellett megkezdhessék önálló életüket. A kezdeményezés egyedülálló és példaértékű. Az élet bebizonyította, hogy a program életképes, hiszen a fiatalok az elmúlt három évben teljes értékű tapolcai polgárok lettek, akiket nagyon sokan ismernek és szeretnek városszerte.  Részt vesznek a kulturális életben, dolgoznak, szórakoznak, csekket adnak fel, kertet művelnek, vásárolnak, főznek, sportolnak. Úgy élnek, mint bárki más. Így nem kétséges, hogy a kezdeményező ÉFOÉSSZAL közösen, ezt a munkát folytatni kell Tapolcán. Mert nem baj, hogy nem vagyunk egyformák…


Megjelent: 4221 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 13 március 2014 21:44
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ajánló

SFbBox by diaita