×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 42
péntek, 21 március 2014 14:27

Tájékoztató

Veszprém Megyei
Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség
 

A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő-és vegetációtűz. 2013-ban a lángok több ezer esetben csaptak fel, ebből közel 7000 hektáron 3565 esetben erdőt és fásítást érte kár. A tüzek keletkezése több tényezőtől függ, azonban azok 99 százaléka emberi figyelmetlenség, gondatlanság, sajnos szándékosság miatt történik meg. A mezőgazdálkodásnak még több helyütt része a kora tavaszi rétégetés, amikor a gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz olyan területekre is átterjedhet, ami igen komoly anyagi kárt okozhat.
Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter, vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is – valamint az erdőterületek határától számított 200 méteren belül sem szabad tüzet gyújtani.
Többek között a tűzesetek megelőzése érdekében a 2007. évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről, kiemeli az 5. § - ában, hogy a „földhasználó köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy a termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedést és terjedését megakadályozni (hasznosítási kötelezettség),” tehát nem megengedhető az, hogy például a parlagfű, egyéb száraz gyomnövényzet elterjedjen, esetleges tűz esetén a lángok terjedését elősegítse.
Abban az esetben, ha a termőföldet nem megfelelően kezelik az ingatlanügyi hatóság földvédelmi bírsággal sújtja a földhasználót, illetve a tulajdonost.
A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. melléklete 42. pontja az alábbiak szerint rendelkezik:
Aki „A termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tűzesetek megelőzéséről nem gondoskodik „60.000- 200.000,- Ft közötti értékben tűzvédelmi bírsággal sújtható.
Az erdő- és vegetációtűz ellen a legjobb védekezés, az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb, mint egy másodpercet, a gondatlanul megkezdett kerti növényi hulladék meggyújtása néhány percet, addig a nem kívánt káros tűz eloltása akár több napot, egy idős erdő helyreállítása akár évtizedeket is igénybe vehet.
Erdeink és természeti értékeink védelme mindannyiunk kötelessége!
 
 
                                               
Megjelent: 4428 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Tájékoztatás Tájékoztató »
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ajánló


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ModBMK2Helper has a deprecated constructor in /home/pan10000/honlapok/tapolca.hu/regi/modules/mod_bm_slider_for_k2/helper.php on line 23

SFbBox by diaita