×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 42
csütörtök, 26 június 2014 08:28

ÚJRA ITT A POLLENSZEZON

 

Felhívás parlagfű- és egyéb allergén növények gyommentesítésre

     A parlagfű és egyéb allergén növények jelenléte megmunkált környezetben, termőföldön, konyhakertben, virágoskertben, pázsiton nem kívánatos, eltávolításuk a terület művelhetőségének egyik fő feladata. Többségük évelő és gondozatlan környezetben akadálytalanul fejlődik. Könnyű pollenjeik meghatározott időnként ezrével tódulnak a levegőbe, allergizáló hatásuk erős.

A parlagfű, mint hazánk első számú gyomnövénye, kiemelt helyet foglal el a gyomnövények között.  Az időjárástól függően, március végére tehető a parlagfű kelése, de áprilisban már tömegesen jelenik meg.  A növény júliusban nő a legintenzívebben. A virágpor szóródása július végén és augusztus hónapban történik, ezután kisebb mennyiségben egészen az őszi fagyokig tart. A parlagfű virágpora szél útján akár 100 km-es távolságra is képes tömegesen eljutni. A parlagfű elleni védekezés szempontjából nagyon fontos, hogy a virágzás, pollenképződés előtt kerüljön sor a növény kiirtására.

A gyomnövények és a parlagfű elleni védekezés kötelezettségét az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény írja elő a föld tulajdonosának, illetve használójának. Parlagfű tekintetében a hivatkozott törvény előírja, hogy a föld tulajdonosának, használójának június 30-ig végre kell hajtania a védekezést, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartania.  Ahol június 30-át követően nem akadályozzák meg belterületi ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását, ott a jegyző azonnali hatállyal – függetlenül attól, hogy ismert-e a földhasználó kiléte – külön értesítés nélkül elvégezteti az elmaradt védekezést. Az eljárás szabályai szerint a parlagfű elleni hatósági védekezés zárt ingatlanon, telephelyen is elvégezhető. A közérdekű védekezés költségét a növényvédelmi bírságon felül, a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak meg kell fizetnie. A kiszabható növényvédelmi bírság belterületi ingatlan esetén, a terület nagyságától függően 20.000,- és 5.000.000,- Ft közötti összeg. A költségek meg nem fizetésük esetén adók módjára behajthatók. A hatósági védekezés elvégzésével szemben halasztó hatálya még a benyújtott fellebbezésnek sincs.

Ezúton felhívom minden ingatlantulajdonos figyelmét, hogy az előző évekhez hasonlóan, az idén is kiemelt figyelmet fordítunk a gyomnövénnyel és parlagfűvel fertőzött területek felderítésére. A településőrökkel, a Városüzemeltetési Csoport munkatársaival együtt folyamatosan ellenőrizzük az ingatlanok gyomfertőzöttségét. Ha gyomos ingatlant találunk, a fent ismertetett módon eljárást indítunk, parlagfűvel fertőzött terület esetén június 30-a után azonnal közérdekű védekezést rendelünk el, és növényvédelmi bírság kiszabását kezdeményezzük.

A gyommentesítés mindannyiunk közös érdeke, ezért kérjük, mindenki maradéktalanul tegyen eleget a parlagfű- és gyommentesítési kötelezettségének.

 Tapolca, 2014. június 19.

Ughy Jenőné
jegyző

Megjelent: 3951 alkalommal
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Ajánló


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ModBMK2Helper has a deprecated constructor in /home/pan10000/honlapok/tapolca.hu/regi/modules/mod_bm_slider_for_k2/helper.php on line 23

SFbBox by diaita