vasárnap, 30 augusztus 2015 20:54

Lezárult az időközi választás

Mindkét önkormányzati körzetben magasan győzött a Jobbik a tapolcai időközi választáson. A Fidesz által támogatott függetleneknél magasan több szavazatot kaptak a jelöltjei. A baloldal brutálisan visszaesett. forrás: index.hu

A jobbikos képviselők kapták a legtöbb szavazatot a tapolcai időközi önkormányzati választáson. A jobbikos Pass Sándor és Décsey Sándor ülhet be a képviselő-testületbe, ami azt jelenti, hogy a Jobiknak megvan a többsége a tapolcai testületben. 

A Fidesz által támogatott függetlenek lettek mindkét körzetben a másodikak. Az MSZP-MLP jelöltje az egyik körzetben harmadik, a másikban utolsó lett, még egy független volt jobbikos is megelőzte.

Nem hivatalos információnk szerint a következő eredmények születtek.

A 3. választókerületben

  1. Pass Sándor - Jobbik, 314 szavazat
  2. Ács Jánosné - független (a Fidesz-KDNP támogatásával), 116
  3. Kránicz András - MSZP-MLP, 86
  4. Szalkai Zsolt - független, 26

Az 5. választókerületben

  1. Décsey Sándor - Jobbik, 262 szavazat
  2. Horvátné Somogyi Ildikó - független (a Fidesz-KDNP támogatásával), 127
  3. Toronyi Tibor - független, 71
  4. Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal - MSZP-MLP, 40

Látható, hogy a Jobbik nagyon tarolt, az egyik körzetben kétszer, a másik körzetben majdnem háromszor annyi szavazatot kaptak a jelöltjei, mint a kormánypárt által támogatott indulók. A Fidesz-KDNP ezúttal nem pártlogókkal indította a jelöltjeit, de a jelek szerint ez sem segített.

A baloldalnak figyelmeztető jel, hogy a jelöltjei nem tudják begyűjteni a a kormányellenes protestszavazatokat, ha a Jobbik indulói esélyesebbek. A két körzetben induló függetlenek volt jobbikosok, az egyiküknek sikerült megelőznie még a baloldali jelöltet is.

Tapolcán két egyéni önkormányzati körzetben kellett időközi választást tartani. A 3. számú egyéni választókerületben azért, mert a térség korábbi jobbikos képviselője - és jelenlegi polgármestere - Dobó Zoltán lemondott a képviselőségről. Az 5. számú egyéni választókerületben pedig az április 12-ei időközi országgyűlési képviselő-választáson mandátumot szerzett jobbikos Rig Lajos utódját kell megválasztani.

Tapolca egyre inkább jobbikos

A tavaly októberi választáson a jobbikosok nyerték a körzeteket, majd az idei áprilisi időközi parlamenti választáson ezekben a szavazókörökben földbe döngölték a Fideszt. Ezúttal még jobban kiütötték a Fideszt, ha a százalékos arányokat nézzük.

A tapolcai választás tétje az volt, hogy melyik párt szerez többséget a képviselő-testületben. Eddig öt fideszes, egy szocialista, egy független (volt MSZP-s) és három jobbikos dolgozott a testületben, most ehhez jön a két jobbikos képviselő. Vagyis Dobó Zoltán jobbikos polgármesternek immár megvan a többsége a testületben (városvezetőként neki is szavazati joga van).

Fontos megjegyezni, hogy időközi önkormányzati választásról van szó, ráadásul elég alacsony részvétellel (28 százalék körülivel), amelyből nem szabad messzemenő országos következtetéseket levonni. A mostani választás érdekessége viszont, hogy Tapolca 2010-ig egyértelműen fideszes bástya volt, ám a helyi kórház leépítéséből a Jobbik politikai előnyt tudott kovácsolni, és tavaly át is vette a város vezetését.

 

 

Megjelent: 1556 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 31 augusztus 2015 22:50
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Ajánló


Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ModBMK2Helper has a deprecated constructor in /home/pan10000/honlapok/tapolca.hu/regi/modules/mod_bm_slider_for_k2/helper.php on line 23

SFbBox by diaita