Eseménynaptár

Programajánló

Nincsenek képek

Tapolca Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Határtalanul!” Kárpátaljai Szolidaritási programban 2 400 000Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése, a határon átnyúló kapcsolatépítés, segítségnyújtás. Partnerintézményünk az Aknaszlatinai Szent Anna Óvoda.

Tapolca Város Önkormányzata a „Testvértelepülési programok és együttműködések” című pályázati kiírásra benyújtott TTP-KP-1-2021/1-000213 azonosítószámú pályázaton
2 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Találkozó a Ruzinovi (Főrév) búcsún” program megvalósulása érdekében.

A projekt célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése, a Bratislava-Ruzinov városrész és Tapolca közötti testvérvárosi partnerség erősítése.befektetobarat_225px_k2.png
csütörtök, 29 december 2016 13:35

Ellenőrzött helyről, ellenőrzött terméket

A katasztrófavédelem szakhatóságként részt vesz a tűzijáték-árusítóhelyek működésének engedélyezésében és ellenőrzésében.  

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztálya idén is megvizsgálta az ideiglenesen felállított, engedéllyel rendelkező pirotechnikai termékeket tároló és forgalmazó helyeket Szilveszter előtt.
A hatósági szakemberek a szemlék során többek között azt vizsgálták, hogy az árusító rendelkezik-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusított pirotechnikai termékek milyen osztályba tartoznak, illetve, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges tűzoltókészülékek. Mindezek mellett ellenőrizték az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, valamint hogy van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ezen felül minden helyszínen vizsgálták árusítóhely tűzoltógépjárművel történő megközelíthetőségét is.
Megyénkben a szakemberek összesen 24 ideiglenesen felállított pirotechnikai termékeket árusító helyet ellenőriztek. Az ellenőrzések során, valamennyi árusító alkalommal jogkövető magatartást tapasztaltak, hiányosságot nem tártak fel. A termékek árusítása mindegyik helyszínen az előírásoknak megfelelően, biztonságosan történt.

Jó, ha tudjuk:
soha nem szabad működésbe hozni elnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket. Igaz ez azokra is, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető. Ezeket azonnal el kell különíteni a többi pirotechnikai terméktől, többé nem használhatók. Tilos a tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, és átalakítani sem szabad őket. Csak úgy mozgathatóak vagy szállíthatóak, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
Működtetésnél ezeket a termékeket egymástól olyan távolságra kell elhelyezni, ahogy az a használati utasításban le van írva, így az esetleges hibás működés esetén sem okozhatnak kárt. Ha a működtetés során tűz keletkezik, igyekezni kell a saját testi épséget nem veszélyeztetve eloltani az, vagy pedig hívni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.

Megjelent: 1819 alkalommal