Nyomtatás
hétfő, 12 szeptember 2022 21:01

Tisztelt Lakosság!

Tisztelt Lakosság!

2022. szeptember 10-től bővült az önkormányzat jegyzőjének feladatköre. A jegyző adja ki, a lakás rendeltetési egységeinek számáról szóló hatósági bizonyítványt, amellyel a lakossági fogyasztó jogszerűen igényelheti - az egyetemes szolgáltatótól - a kedvezménnyel elszámolt gázmennyiséget.
A hatósági bizonyítvány kiállításának feltételei, amelyről a kérelmező írásban nyilatkozik:
  1. A kérelmezett ingatlan a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősül és
  2. a kérelmezett ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás rendeltetési egység (a továbbiakban: lakás rendeltetési egység) található.

A BM 2022.09.12-i tájékoztatása alapján: „A hatósági bizonyítvány a ténylegesen kialakult állapotot igazolja, ezért csak helyszíni szemle nyomán adható ki. A jegyző az ingatlanra esetlegesen jogszabályban meghatározott, a rendeltetési egységek számára vagy funkciójára vonatkozó korlátozást nem veszi figyelembe és a hatósági bizonyítvány kiadása során az építmény jogszerű használatát vélelmezi.”
Amennyiben a jegyző megállapítja, hogy az ingatlanon belül 2 (vagy több) önálló lakás rendeltetési egység található, a magánszemély kommunális adójának nyilvántartásában ellenőrzi - az ingatlan tulajdonhoz kötődő - adókötelezettség meglétét is. Eltérés esetén adóellenőrzés keretében állapítja meg a fennálló adókötelezettséget.
A hatósági bizonyítványhoz szükséges nyomtatvány letölthető itt. Az eljárás leírása jogszabályi környezete Tájékoztató formájában elérhető itt.
Az előbbi két nyomtatvány 2022. 09. 13-tól személyesen is átvehető (ügyfélfogadási időben) a Tapolcai Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélszolgálatánál (porta).
A hatósági bizonyítványhoz igényléséhez szükséges KÉRELEM nyomtatványt írásban, papír alapon, személyesen, postai úton vagy a hivatal postaládájába elhelyezve lehet benyújtani az önkormányzat jegyzőjéhez címezve. Elektronikus úton történő benyújtás esetén az E-papír formát is lehet használni, az email nem minősül elektronikus kapcsolattartásnak.

Cím:
Tapolca Város Jegyzője
8300 Tapolca, Hősök tere 15.

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő:       13-16 óráig

 

Szerda:      08-12 és13-17 óráig

 

Csütörtök: 13-16 óráig

 

Péntek:      08-12 óráig


Tapolca Város Jegyzője
Megjelent: 1102 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 14 szeptember 2022 17:18