Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
Dátum : 2020. március 15.
16
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Programajánló

Tapolca Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Határtalanul!” Kárpátaljai Szolidaritási programban 2 400 000Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése, a határon átnyúló kapcsolatépítés, segítségnyújtás. Partnerintézményünk az Aknaszlatinai Szent Anna Óvoda.

befektetobarat_225px_k2.png
péntek, 09 november 2018 07:34

Sok a zöldhulladék, városszerte megkezdődött a lombgyűjtés

Az ősz beálltával egyre több fa hullatja le a leveleit, melynek begyűjtéséhez az elmúlt hetekben láttak hozzá az önkormányzat kertészeti és városüzemeltetési munkacsoportjának dolgozói. Minden évben több száz köbméter zöldhulladék gyűlik össze.

Az őszi időszakban hagyományosan a lombgyűjtés az egyik legjelentősebb kertészeti munka. Az önkormányzat dolgozói is elkezdték összeszedni a faleveleket a közterületekről, melyhez évről-évre a közfoglalkoztatottakat is bevetik. Idén összességében egy 20-25 fős csoport dolgozik városszerte, hogy megőrizze a közterületek tisztaságát.

Ezekben a napokban is a városnak több pontján dolgoznak, elsősorban azokon a forgalmas utak melletti zöldsávokban, ahol a fák korábban dobják le a lombjukat, például az Ady Endre, Kisfaludy, Halápi úton és a parkolók környezetében, illetve már dolgoztunk a temetők környékén, a belvárosi udvarokban, a játszóterek környékén. Kiemelt idegenforgalmi területként a Tópartot hetente több alkalommal takarítják meg a lombtól.

Az önkormányzati munkacsoportoknak a lombgyűjtésen túl is akad bőven dolga ősszel. A lombgyűjtés mellett naponta elvégzik az általános takarítást és a hulladékgyűjtők ürítését, füvet nyírnak, sövényt nyírnak, gallyaznak, továbbá kőműves feladatokat is végeznek, úgy mint gyalogos közlekedési helyek kialakítása, meredek hegyi utak nyomsávos burkolása vagy éppen a balesetveszélyessé vált burkolatlan utak, parkolók karbantartása. Erre most minimális a létszám a lombgyűjtés miatt, mivel rakodni is kell a lombot, tehát rakodókra is folyamatosan szükségük van. A virágágyásokban októberben megtörtént a kétnyári növények ültetése, november közepéig tervezzük elültetni a hagymásokat, pótolni a szükséges helyeken a cserjeágyásokat, megkezdeni a rózsáknak a téli felkészítését, metszését, illetve a fagyérzékeny edényes növényeket (leanderek) kell az első fagyok előtt elszállítanunk védett helyre.

Az önkormányzat által összegyűjtött, ledepózott zöldhulladékokat (leveleket, lágyszárú növényeket) a közterületi zöldhulladék befogadására jogosult önkormányzati cégünkhöz, a Bio-funa Kft-hez szállítjuk, ahol a komposztanyag előállítása során feldolgozásra kerülnek.

Fontos tudni, hogy csak a parkfenntartáshoz tartozó közterületeken összegyűjtött faleveleket tudja elszállítani az önkormányzati munkacsoport, hiszen városszerte mintegy 3500 db lombhullató fa van a gondozásukban, így októbertől decemberig több száz köbméter lombhulladék elszállításáról kell gondoskodniuk.

A tavaly beszerzett Kubota traktor és lombgyűjtő adapter nagyban megkönnyíti a levélgyűjtést, a billenőplatós tehergépjárművek pedig a levelek elszállítását, de a munka többségét még mindig leginkább kézi erővel, kupacokba és kisméretű zsákokba gyűjtve végzik el.

Kérjük a lakosságot, hogy ne hagyja a kertjében, illetve az ingatlana előtt összegyűjtött faleveleket a közterületeken, mert annak tisztántartása az ingatlan tulajdonosának, használójának a feladata, a közterületeken elhelyezett hulladék – a zöldhulladék is annak számít – pedig köztisztasági szabálysértésnek minősül. 

Köszönettel tartozunk azoknak, akik évek óta segítik, megkönnyítik a munkánkat a közterületeken, örülünk, hogy erre is van pozitív példa.

A kerti hulladék ártalmatlanítása történhet a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 22/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelet 3. §-a szerint égetéssel, vagy a szervezett szemétszállítás keretében történő elszállítással is. A lakosságnál keletkezett – pár m3 – tiszta, ipari szennyeződéstől mentes kerti hulladékot az NHSZ Tapolca Nonprofit Kft. Hulladékgyűjtő udvara (Zalahaláp, 010/42 hrsz, Regionális Hulladékkezelő Központ mellett) térítési díj nélkül veszi át a nyitvatartási idő alatt.

Környezetünk megóvása és tisztán tartása közös érdek, tegyünk együtt Tapolca rendezettségének megteremtéséért!

 

Dobó Zoltán

polgármester sk.

 

Megjelent: 389 alkalommal
Facebook